Mantenim viva la memòria del cooperativisme

Des de la seva primera edició, la Fira d’Economia Solidària (FESC) ha volgut mantenir viva la memòria d’homes i dones vinculades al cooperativisme i l’economia solidària a casa nostra i arreu. És per això que els espais de la fira es rebategen amb noms vinculats al món cooperatiu amb la voluntat de reconèixer-los i visibilitzar la seva feina, indispensable per a entendre el moment actual de l’economia solidària.

Nau Elisa García (1916-1936)

Elisa García va ser una activa cooperativista de Sant Andreu, membre de la cooperativa de consum “L’Andreuenca”, lluitadora antifeixista i militant de la UGT a la fàbrica de teixits de la Fabra i Coats. En el moment de l’esclat de la Guerra Civil marxà al front d’Aragó amb una columna de la CNT on va morir l’agost de 1936.
El gener de 1937, l’actual Carrer de les Monges a Sant Andreu, va ser rebatejat amb el nom d’Elisa García. Enguany s’ha impulsat des del teixit cooperatiu andreuenc i de la ciutat de Barcelona una iniciativa per a que una plaça de nova creació a Sant Andreu de Palomar porti el nom d’Elisa Garcia.

Sala Micaela Chalmeta (1870-1945)

Micaela Chalmeta (també coneguda amb el pseudònim d’Amparo Martí) va ser una dona molt activa en el món cooperatiu, feminista i socialista de la Barcelona del primer terç del segle XX, que va actuar com a fundadora de l’Agrupació Femenina Socialista de Barcelona.
Convençuda que el cooperativisme era l’instrument necessari per millorar les condicions de vida de les classes populars, Micaela Chalmeta formà part de la “Cooperativa Modelo Siglo XX” i va ser una de les impulsores de l’Agrupación Femenina de Propaganda Cooperativista el 1932.

Espai Ann Tweedale

L’octubre de 1844 va iniciar la seva activitat la que es considera la primera cooperativa del món, la “The Rochdale Society of Equitable Pioneers”, prop de Manchester. D’entre les 28 persones que van signar el document de constitució de l’entitat hi havia una dona: Anna Tweedale, que va signar amb la resta de membres de la cooperativa el document constitutiu i la declaració de principis cooperatius. Ella comptà amb els mateixos drets de vot i repartiment de beneficis que qualsevol dels seus companys. Tot això va marcar una època perquè passava 60 anys abans que les dones britàniques poguessin votar en unes eleccions.

Plaça Joan Peiró (1887-1942)

Anarcosindicalista, secretari general de la CNT als anys 20 i ministre d’Indústria durant la II República. Treballador del sector del vidre des dels vuit anys, va fundar la cooperativa Cristalleries de Mataró. Va morir afusellat per les autoritats franquistes el 24 de juliol de 1942.

Espai Regina de Lamo (1909-1972)

Va ser escriptora, pianista, periodista i compromesa sindicalista, feminista i cooperativista.
Va fundar el primer banc obrer de València i es l’encarregada d’iniciar l’activitat de l’Editorial Cooperativa Obrera. Va exercir de vicepresidenta en el I Congrés Nacional de Cooperatives a Madrid el maig de 1921 com a representant de 400 cooperatives i 150.000 obrers i obreres.

Espai Empar Coloma

Autora del cèlebre discurs durant el Segon Congrés de la Federació de Cooperatives de Catalunya (1934), on s’aprovà el dret de les dones a incorporar-se als llocs de direcció.

Espai Pep Manté (1943-2009)

Advocat laboralista i cofundador del Col·lectiu Ronda. Animador de molts projectes cooperativistes. Ciutadà compromès vitalment i políticament. Incansable lluitador en defensa dels drets de les persones desafavorides.

Espai David Santacana (1947-1997)

Professor mercantil i censor jurat de comptes, en realitat, va ser un pedagog infatigable. Va saber inculcar a moltes persones els valors del cooperativisme i va fer dels castellers el seu símbol.

Espai Balbina Pi (1856-1973)

Obrera tèxtil i anarcosindicalista, va ser una de les primeres dones a escriure en la premsa cooperativa.

Espai Santos Hernández (1936 – 2013)

Santos Hernández era professor mercantil, havia format part de l’Assemblea de Catalunya durant el franquisme i era membre del Consell Assessor de la Fundació Roca i Galès. Va ser un divulgador incansable del món del cooperativisme i l’economia solidària. Ha publicat els llibres Macrocooperatives i cooperativisme sanitari (1990), Parlem de cooperatives (1998) i Fem cooperatives (2003). El novembre de 2012 va publicar l’obra Josep Espriu i Castelló, la vocació de la medicina cooperativa dedicada a la trajectòria d’aquest impulsor de la medicina social, editat per la Fundació Roca i Galès i Cossetània.

Espai Honora Enfield (1882 – 1935)

Honora Enfield, presidenta de la Guilda Internacional de Cooperadores, federació internacional de entitats vinculades al cooperativisme de consum. El seu objectiu era fomentar la participación de les dones en el moviment cooperatiu en tots els nivells. La Micaela Chalmeta va ser l’encarregada de la traducció de l’anglès del llibre “La cesta de la compra”, publicat per Enfield. Se’n van editar 14.000 exemplars.

Espai Benet Vigo (1918 – 2014)

Benet Vigo ha estat un entusiasta partícip i divulgador del món del cooperativisme. Vinculat al món de la pagesia i l’hostaleria va participar en la creació de cooperatives ben diverses de l’àmbit agrícola, educatiu, turístic, el mutualisme mèdic… Va formar part també de la Fundació Roca i Galès era un assidu col·laborador de la revista Cooperació Catalana, on recollia les seves reflexions sobre les oportunitats que plantejava l’economia solidària per a un món millor.

Espai Dolors Abelló

Formà part de la Unió Cooperatista Barcelonesa i, juntament amb altres dones vinculades al cooperativisme com Micaela Chalmeta o Maria Palomera, conforma la Agrupació Femenina de Propaganda Cooperatista (AFPC). Va participar en nombrosos actes públics juntament amb altres dones de l’AFPC.

Espai Maria Palomera

L’any 1932 es posava en marxa la Agrupació Femenina de Propaganda Cooperatista (AFPC) de la qual Maria Palomera, caixera de La Dignidad, n’és la primera presidenta. El paper de l’AFPC és clau per a l’organització de les dones en el món cooperativista i per la seva participació activa.

Espai Francesc Martínez de Foix (1954-2017)

Implicat en la posada en marxa de diverses iniciatives en matèria d’inserció social, laboral i esportiva de persones amb diversitat funcional psíquica. Entre d’altres ha estat directiu del Grup Cooperatiu TEB (Taller Escola Barcelona) i vicepresident de Special Olympics a Catalnya. Va ser reconegut, l’any 2012, amb la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya.

Espai Joan Berney

Joan Berney va ser fundador de la XES, soci de la cooperativa GES (Gabinet d’Estudis Socials), patró de la Fundació Roca Galès. El Kasal Okupat i Autogestionat de Terrassa porta el seu nom.

Espai Albert Pérez Baró (1902-1989)

Albert Pérez Baró fou sindicalista, articulista en diversos diaris i un dels principals divulgador i promotor en l’àmbit del cooperativisme. Militant en diverses etapes de la CNT, fou secretari general de l’Ateneu Enciclopèdic Popular i va col·laborar amb Josep Tarradellas en la Conselleria d’Economia. En aquest àmbit va tenir un paper molt destacat en l’aplicació del decret de col·lectivitzacions. Al seu retorn de l’exili, va tenir un paper molt destacat en la divulgació, l’estudi i la promoció de les cooperatives a casa nostra. El seu fons documental personal es troba dipositat a la Biblioteca CRAI del Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari