Tot i més sobre la moneda social a la #FESC2017

Què és?

Una moneda social és una moneda alternativa, complementària a l’euro, que és creada i gestionada directament per la comunitat que en fa ús. Té per objectiu la transformació de l’economia a partir de valors com la proximitat, la cooperació, la transparència i la participació.

Com funciona?

Habitualment, les monedes socials utilitzen sistemes de gestió virtuals. A partir d’un lloc web, cada usuària disposa d’un compte corrent des d’on fa els pagaments o rep els cobraments, tal i com faria en una banca electrònica. Així mateix, disposa d’una plataforma on poder anunciar les seves ofertes i necessitats, per tal de compartir-les amb la resta d’usuàries.

Com participar-hi?

En primer lloc, cal trobar la xarxa més propera. N’hi ha arreu del territori, algunes més consolidades i altres que tot just comencen. La inscripció sempre és gratuïta. Si no tens cap xarxa a prop, pots buscar gent interessada i engegar-ne una de nova. Un cop feta la inscripció, cal compartir les ofertes i les necessitats amb la resta d’usuàries. És habitual que les xarxes organitzin mercats periòdicament, com a punts de trobada i de dinamització de la xarxa. 

Com aconseguir-ne?

Pots aconseguir moneda social oferint els teus productes i serveis a la xarxa. Donat que és un mercat encara força reduït, els serveis especialitzats poden tenir poca sortida. Pensa en quina és la necessitat del teu voltant que tu pots satisfer. Aquesta serà la que tindrà sortida.

I si n’acumulo massa?

Si la teva activitat o producte té molta demanda dins la xarxa, pot arribar a succeir que rebis més moneda social de la que gastes. En aquest cas, pots limitar les teves vendes en moneda social, ja sigui per productes o bé per dies. La comunitat d’usuàries et pot també ajudar a trobar productes o serveis que et puguin ser útils.

Com influeix en la societat?

Una moneda d’àmbit local afavoreix la producció i el comerç de proximitat. Crea mercat social, posant en contacte empreses i cooperatives de l’economia social, suposant una alternativa financera als bancs capitalistes.

Es pot canviar una moneda per una altra?

Sí. Amb la moneda social d’una xarxa, podem pagar o cobrar productes o serveis d’una altra xarxa que utilitzi una moneda social diferent. Des de l’Espai de Coordinació de Monedes Socials, hem establert els protocols necessaris per fer-ho. Les xarxes que actualment formen part d’aquest protocol són la XarxaEco Tarragona, la CIC – Eco Xarxa El Poblet, l’ECOL3VNG Vilanova i la Geltrú, l’Ecoxarxa del Bages, l’Ecoxarxa Garrotxa i la Xarxa De gota en gota.

Com puc ajudar a enfortir-la?

Enguany, es durà a terme la tercera edició de la Trobada de la Coordinadora de Monedes Socials (CMS), una trobada de xarxes de moneda social on enfortir l’enxarxament existent i treballar en el desenvolupament de protocols, estratègies i eines de funcionament i de coordinació.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari