Migració i ESS, el projecte MIGRESS es presenta a la #FESC2017

El grup impulsor de MigrESS, format per dues dones colombianes i dos homes senegalesos, inicia la seva tasca de connectar les migracions i l’economia solidària a partir de participar en el Postgrau d’economia social i solidària – Estudis Europeus (EMISE+). Una primera enquesta a 87 entitats de l’economia social i solidària (ESS), duta a terme a la fira de l’any passat, així com l’estudi «Una economia solidària per a tothom? Persones migrades a l’economia social i solidària: límits i potencialitats» (que comptà amb el suport de la XES) permeteren identificar l’escassa participació de persones migrades dins de les organitzacions formals de l’ESS de Barcelona, així com que la relació entre migracions i ESS es troba poc estudiada, amb un desenvolupament teòric i pràctic molt limitat.

Els impactes de la crisi econòmica en el col·lectiu migrant, les dificultats legals i financeres tant per obtenir permisos de residència en el marc de la Llei d’estrangeria, com per engegar iniciatives formals de l’ESS com les cooperatives, fan que quedi lluny de l’ESS un sector de la societat que, per contra, té una necessitat important d’alternatives socioeconòmiques: el 17?% de la població barcelonina que sembla relegada a segments del mercat laboral més precaritzat (hostaleria, serveis, neteja, cura a persones), com una oportunitat capitalista d’abaratir costos i de crear relacions laborals més desiguals i segregacionistes.

Taula rodona ESS i població migrada: una aposta política i d’enfortiment comunitari

Dins del marc de la FESC 2017, volem reflexionar plegades sobre com podem establir ponts de comunicació i accions polítiques encaminades a enfortir els llaços entre el teixit solidari i la població migrada. El debat se centrarà sobre algunes qüestions com: quin rol pot tenir el moviment cooperatiu i solidari davant de l’enduriment de les polítiques migratòries? Pot ser un vehicle d’ inclusió i/o rebuda? té la capacitat per fer-ho? existeixen vies de comunicació actives vers la població migrada? Qui s’ha d’apropar a qui? cal promoure una composició més diversa de les organitzacions de l’ESS? Podem promoure des de l’ESS menys segregació i enfortir-nos com a comunitats?

Posar sobre la taula si cal replantejar-nos els valor cooperatius davant els reptes d’un món migrant, tal com proposa René Mendoza, creiem que pot i ha de tenir impacte sobre l’economia social i solidària des de la seva matriu més compromesa amb la transformació social.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari