El tèxtil a Barcelona

El tèxtil a Barcelona, fil a l’agulla cap a l’economia solidària

La indústria tèxtil representa actualment el quart sector més productiu del món, el més fort quant a benefici net i dona feina a més de 75 milions de persones arreu del món. A l’ombra d’aquestes dades ens trobem que el seu model de creixement sense límit el converteix en un dels sectors més contaminants del món, amb danys cada vegada més visibles sobre el medi ambient, i líder en violacions de drets humans.

Durant els últims 15 anys la producció de roba s’ha duplicat. Aquest fet és en part pel creixement de la població amb un nivell adquisitiu més elevat, però en gran mesura, per la implementació i globalització del model fast fashion, caracteritzat per canvis constants de col·leccions i estils de roba a preus molt baixos, transformant el consum per necessitat al consum de masses.

El sistema lineal de producció, distribució i ús de la roba que impera la indústria del tèxtil la converteix en una indústria que extreu i empren grans quantitats de recursos naturals que no poden ser regenerats per sostenir la taxa de consum actual, alhora que produeix roba que cada cop s’usa menys temps i que acaba, en la seva majoria, a abocadors o incineradores. La petjada ecològica de la indústria és immensa tant a escala global –la producció tèxtil genera 1,2 bilions de tones de CO? l’any– com a escala local on l’ús de fertilitzants per fer créixer el cotó i l’ús de substàncies químiques en els processos de producció, té efectes directes sobre la salut de les persones agricultores, les treballadores de les fàbriques i cap al medi ambient. Alhora la indústria tèxtil segueix sent un sector líder en violacions dels drets humans en les seves cadenes de subministrament arreu del món. La deslocalització, la subcontractació de la producció i la pressió per aconseguir preus més baixos i terminis d’entrega més curts es troben en la base de l’explotació que afecta milions de persones en els països productors de roba, en alguns casos, amb proves d’esclavitud moderna i treball infantil.

La situació insostenible de la indústria fa que l’aposta ferma per un model alternatiu no només sigui urgent, sinó imprescindible. És per això que l’economia social i solidària, com a alternativa postcapitalista on es prioritza la satisfacció de les necessitats i la sostenibilitat del medi ambient per sobre del lucre, ha de ser el motor de transformació del sector.

En aquest context i en el marc de la VII Fira d’Economia Social i Solidària, es presentarà l’exploració sobre“L’estat del sector tèxtil a la ciutat de Barcelona amb una mirada d’economia social i solidària” que s’ha realitzat des de Barcelona Activa i el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum i ha elaborat SETEM Catalunya. L’exploració ens mostra que si bé en l’actualitat la indústria tèxtil gairebé ha desaparegut a la ciutat de Barcelona, existeixen iniciatives que, en el marc de la realitat dinàmica de l’economia social i solidària, experimenten i construeixen noves pràctiques socioeconòmiques, mantenint viva la història del tèxtil a la ciutat, però també transformant-ne l’activitat amb el nou context i necessitats. La xerrada donarà a conèixer els objectius i resultats de l’estudi i a través d’una taula rodona amb iniciatives del sector servirà per debatre sobre els principals reptes del sector tèxtil a la ciutat.

Xènia Domínguez i Laura Solé- SETEM Catalunya

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari