Exposició Catalunya, Terra Cooperativa

L’exposició ‘Catalunya, Terra Cooperativa’ a la FESC 2019

L’exposició ‘Catalunya, Terra Cooperativa’ es presentarà a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) 2019, al recinte Fabra i Coats de Sant Andreu de Barcelona, durant els dies 25, 26 i 27 d’octubre. Després de romandre al Museu d’Història de Catalunya i viatjar al Museu de Mataró i a la Sala El Refugi de Badalona, una versió portàtil i lleugera de l’exposició ‘Catalunya, Terra Cooperativa’ ha visitat l’Escola d’Estiu de la XES a Mura i el Festival de l’ESS Rural de Vallfogona de Ripollès, a finals d’agost, i Ripoll, a principis de setembre.

Després de romandre al Museu d’Història de Catalunya i viatjar al Museu de Mataró i a la Sala El Refugi de Badalona, una versió portàtil i lleugera de l’exposició ‘Catalunya, Terra Cooperativa’ ha visitat l’Escola d’Estiu de la XES a Mura i el Festival de l’ESS Rural de Vallfogona de Ripollès, a finals d’agost, i Ripoll, a principis de setembre. Més endavant, i en motiu del Festival Esperanzah!, viatjarà al Prat de Llobregat el cap de setmana del 11, 12, i 13 d’octubre.

L’exposició presenta un recorregut per l’ahir, l’avui i el demà de les pràctiques cooperatives, el cooperativisme i l’economia social com a eines útils i vàlides per la generació d’alternatives a la societat actual, superant la visió del cooperativisme com una pràctica obsoleta del passat.

‘Catalunya, Terra Cooperativa’ evidencia com al llarg de la seva història, Catalunya sempre ha estat un territori fèrtil per a les pràctiques d’autogestió i de cooperació social. Durant els dos últims segles, milers de treballadores, al camp i a la mar, als pobles i a les ciutats, van saber afrontar la carestia quotidiana mitjançant l’autoorganització popular, la solidaritat i el suport mutu. Terra de cooperatives, sindicats, mútues, escoles i ateneus, el territori i la seva gent crearen una institucionalitat obrera extraordinàriament rica i plural, que catalitzà la resolució material col·lectiva de necessitats, en tots els ordres de la vida. De l’ahir a l’avui, aquestes formes d’autoorganització s’actualitzen sota el paraigua de l’Economia Social i Solidària, que beu directament d’aquella tradició per tal de construir nous horitzons comunitaris i populars. Unes pràctiques socials centenàries que, lluny d’esgotar-se, encaren el demà indagant fórmules organitzatives per transformar i transitar cap a una societat més equitativa i amb més justícia social i ecològica.

Organitzada per la Comissió de Memòria Històrica i Prospectiva de la Fundació Roca Galès amb l’assessorament del Museu d’Història de Catalunya, el comissariat ha estat a càrrec de  Marc Dalmau (La Ciutat Invisible Sccl) i d’Antoni Gavaldà (Fundació Roca Galès). El disseny i la producció està realitzada per la cooperativa Tat Lab.

Més info: www.rocagales.cat i biblioteca@rocagales.cat

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari