Andalusia, nació convidada a la #FESC2019

La trajectòria i reptes d’iniciatives de l’economia solidària andalusa seran presents a la fira de la mà de diverses experiències.

Andalusia és la nació convidada a la VIII edició de la Fira de l’Economia Social de Catalunya 2019 (FESC). El cooperativisme d’aquest territori té un llarg recorregut històric i forma part de l’ADN de l’economia transformadora més coneguda de la Península.

Més enllà de Marinaleda

Un dels casos més coneguts d’autoocupació cooperativista és el de la localitat sevillana de Marinaleda, coneguda tradició de lluita jornalera. Una de les principals fites aconseguides al municipi és el nivell d’ocupació: la taxa d’atur se situa només entre un 2% i un 4%. Amb una població aproximada de 2700 habitants, 300 persones es dediquen al treball agrícola a la finca de El Humoso, de propietat comunal. Pimentons, olives, carxofes, faves o albergínies són alguns dels productes envasats i venuts per la cinquantena de treballadores de la cooperativa HUMAR. Tothom cobra el mateix jornal de 47 Euros al dia. Els beneficis no es reparteixen sinó que són reinvertits per al manteniment de les instal·lacions, la reposició d’ equipaments i la creació de nous llocs de treball. Aquesta base laboral fixa actua com a factor d’arrossegament de l’economia local que compta amb un sector serveis molt diversificat: bars i restaurants, forns, xicotet comerç, botigues de tot tipus… Fins i tot compta amb una àmplia sala de concerts. Les decisions importants relatives a la producció i la comercialització es prenen en assemblea que també tria o revoca càrrecs gestors (www.laccent.cat).

Iniciatives de l’ESS que visitaran la FESC 2019

Entre les entitats confirmades, assistiran membres representants de diverses iniciatives de l’economia social andaluses:

Reas Andalucía-Red de Economía alternativa: associació sense caràcter lucratiu creada el 2013 composada per entitats de l’economia solidària andalusa que pretenen desenvolupar una societat més justa i solidària.

CreaCultuLabs: un laboratori ciutadà de cocreació que investiga i desenvolupa models d’autogestió col·lectiva i economies transformadores. Amb seu a Granada.

Enreda: cooperativisme, llibertat tecnològica i transformació social. Un equip de persones que treballen a Sevilla, Màlaga i Madrid.

Autonomía Sur: és un projecte cooperatiu que des del 2007 ofereix serveis d’assessorament jurídic, econòmic i fiscal en la defensa de de drets individuals i col·lectius.

Traperos de Emaús: cooperativa que treballa per a la integració laboral de persones en risc d’exclusió social amb seus a Granada, Sabadell, Guipúscoa, Múrcia, Navarra i Biscaia.

En l’edició anterior, la del 2018, Colòmbia va ser la nació convidada a la fira i ens van visitar diverses propostes de l’economia social i solidària del país sudamericà.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari