Aquí, qui mana?

(aquest article apareix publicat a l’InfoXES)

«El 21 de desembre, els catalans hem de decidir entre que tornin Junqueras i Puigdemont o que torni el grup Planeta». Aquesta frase, pronunciada el 12 de novembre de l’any 2017 pel llavors president del Partit Popular a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, explicitava com poques vegades s’ha verbalitzat la capacitat de les grans corporacions empresarials en l’administració dels afers públics. Feia pocs dies de l’aplicació de l’article 155, de la convocatòria d’eleccions autonòmiques a Catalunya per part del Govern espanyol i que les principals corporacions empresarials amb seu a Catalunya haguessin anunciat que traslladaven la seva raó social a altres llocs de l’Estat.

Garcia Albiol deixava en evidència una cosa: normalment, quan es parla de «poder» es pensa en partits polítics, institucions o estats. És a dir, tot el que té a veure amb allò públic i la seva gestió. Però molt sovint, les decisions que afecten directament la vida quotidiana de les persones s’acaben gestant des dels despatxos de grans corporacions privades: des del preu de l’aigua domèstica o la temporalitat de les llistes d’espera a la sanitat pública fins al dret a l’autodeterminació dels territoris. A partir d’aquest plantejament, el pròxim XX d’octubre la Directa organitza, en el marc de la VIII Fira d’Economia Solidària de Catalunya, la xerrada al voltant de la pregunta «Aquí, qui mana?».

Al llarg dels seus tretze anys de vida, el mitjà de comunicació cooperatiu la Directa ha radiografiat gran part dels poders a l’ombra dels Països Catalans. Partint d’aquests treballs d’investigació, quatre periodistes del projecte posaran llum als entramats que ha dissenyat el poder al voltant de quatre eixos: hi posaran cares i noms i explicaran les estratègies lobístiques de les quals se serveixen per fer valdre els seus interessos davant les administracions. En primer lloc, s’analitzaran les grans famílies inversores del territori i els negocis en què opera el seu capital sovint invisible i volàtil. Un segon eix abordarà el sector immobiliari, controlat per grans inversors internacionals, com Blackstone, que cada cop fa més difícil la vida de les veïnes de ciutats com Palma, València o Barcelona. La gestió de recursos naturals com l’aigua, el gas o la producció d’electricitat per part de grups privats com Agbar (que controla el subministrament d’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona) també tindrà el seu bloc a la xerrada. Per últim, es dedicarà un apartat a parlar de la propietat dels principals mitjans de comunicació i la seva relació i dependència respecte al poder públic i privat.

La Directa

PROGRAMA

‘Aquí, qui mana?’

Dissabte, 26 d’octubre, 12h

Fabra i Coats (Espai Santos Hernández)

Amb: Eloi Latorre, Maties Lorente, Gemma Garcia i Jesús Rodríguez, de La Directa.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari