La FESC més útil que mai
Si tot va bé, la FESC se celebrarà del 23 al 25 d’octubre de 2020 al recinte de la Fabra i Coats del Districte de Sant Andreu de Barcelona. I, si tot va bé, la FESC serà l’esclat d’aquesta primavera que no ha pogut ser, un espai de trobada on, també, poder abraçar–nos i tocar–nos. Serà la IXª edició i, possiblement, una de les més estranyes de la seva breu però intensa història.
Com us imagineu, també resultarà tocada pels ajustos pressupostaris a que obliga l’actual crisi sanitària. No obstant, tant des de coordinació com des de les diferents comissions i grups de treball – Plenària, logística, comunicació, gestió de persones, continguts, activitats culturals – així com els grups de treball més o menys actius – ecosols i intercooperació (amb el nou nom d’internes), s’està treballant perquè sigui la més útil de la història. I no ho hem fet per res més que pel ferm convenciment de que l’economia solidària és el futur cap a on ha de transitar la humanitat si vol seguir oferint vides que valguin la pena ser viscudes.
En aquests temps complicats, les estructures de segon nivell com la XES (organització d’organitzacions) no tenen més opció que posar–se al servei de les seves entitats membres. Però si això passa en espais socials, polítics i econòmics que ja no tan sols plantegen alternatives al sistema econòmic establert, sinó que les practiquen, posar–nos al vostre servei és la nostra obligació. És per això que una de les mesures que hem activat és la consulta a les nostres sòcies sobre si és convenient obrir ja divendres en algun format per oferir productes i serveis a l’administració pública. Ho hem fet a través del butlletí i d’una enquesta, com a encàrrec delegat de l’assemblea general extraordinària de valoració i projecció de la FESC celebrada al gener. I també ens plantegem el format, ja que no volem sobrecarregar de feina les entitats, sobretot les més petites.
També sabem que no és moment de grans innovacions en el sí de la FESC que puguin comportar riscos extraordinaris en quant a l’èxit de la pròpia fira. No obstant, estem treballant sobre certes premisses que poden comportar canvis interessants i en positiu en la dinàmica del nostre cap de setmana d’octubre. Poc a poc us les anirem explicant.
De moment, us avancem ja el tema.
Com si d’endevines es tractessin, les companyes de la comissió de continguts, qui normalment proposa la temàtica a la plenària, han estat treballant diverses idees durant aquest primer trimestre. Finalment, a principis de març es van posar en contacte amb la comissió d’ecologia de la XES per plantejar–los–hi l’opció que ha resultat escollida. I, com veureu, com anell al dit!
El tema: Transició ecosocial
En aquesta IX edició de la FESC volem mostrar com l’ESS està contribuint a la urgent i imprescindible transició ecosocial que necessita el planeta, i reflexionar sobre els reptes que ens cal superar per poder contribuir-hi encara més.
El model androcèntric extractivista, basat en formes de dominació capitalistes, és el principal causant del canvi climàtic i la injustícia social i ambiental existent, afectant de formes molt desiguals a la població mundial en una intersecció de vulnerabilitats. Arribades a aquest punt no podem posar en dubte ni restar passives davant el caràcter biocida d’aquest model que destrueix ecosistemes sencers que sostenen vida i desequilibra un ordre natural simbiòtic del qual depenem.
Ens calen noves i altres formes d’actuar – creatives, inspiradores, col·lectives – que ens permetin fer front a la crisis socio-ecològica que vivim i amb les que puguem dur a terme les activitats productives, reproductives i de cures que necessitem, sense malmetre el nostre entorn natural, i reconeixent i respectant sempre les diferents formes de vida.
Apel·lem a la necessitat d’adoptar mesures urgents davant dels desastres naturals cada cop més freqüents i la injustícia ambiental i climàtica cada cop més evident i reconeixem l’ESS com a agent clau en aquesta recerca de respostes col·lectives i en aquesta proposta cap al postcapitalisme verd. És moment de posicionar-nos: ecologisme o barbarie.
Per aquest motiu, en la FESC d’enguany volem donar a conèixer les diferents formes en les que l’ESS avança cap a la transició ecosocial, és a dir, quins projectes, eines, mecanismes, etc. s’estan desenvolupant en l’entorn de l’economia solidària que incorporin la perspectiva ecològica per tal de donar resposta a la crisi climàtica i socioambiental que afrontem. Us animem, doncs, a presentar propostes que ens permetin compartir com s’està duent a terme la transició ecosocial dins els següents àmbits:
- Producció: tots aquells temes enfocats des de la perspectiva de les productores (productes i serveis dels sectors econòmics primari, secundari, terciari, temes de gestió, etc.)
- Consum: tots aquells temes enfocats des de la perspectiva de les consumidores (habitatge, energia, mobilitat, alimentació tèxtil, consum responsable, finances ètiques, cooperatives de consum, salut, etc.)
- Economies feministes: temes relacionats amb la sostenibilitat de la vida i les cures, teories de gènere, incorporació de la perspectiva feminista en formes d’organització i gestió, ecofeminisme, etc.
- Campanyes, mobilitzacions i sensibilització: tots aquells temes relacionats amb drets humans, lluites ecologistes, justícia social, sostenibilitat i canvi de valors.
- Allò públic i allò comú: tots aquells temes que tractin necessitats per a la transició ecosocial que podem resoldre sense passar pel mercat: Ateneus Cooperatius, polítiques públiques, gestió comunitària, comuns (naturals, digitals,…)
- Altres: tot allò no inclòs als altres àmbits i relacionat amb la temàtica d’enguany.
Com us expliquem, de tota aquesta feinada se n’ha encarregat la comissió de continguts de la FESC, que aquest any ha comptat amb la col·laboració de la comissió d’ecologia de la XES. Com us imagineu aquest any ja és del tot extraordinari.
Us hem explicat tot això perquè n’estigueu al corrent, i perquè us endugueu deures a la vostra entitat: de quina manera hi esteu treballant i/o participant? Us demanem que no comenceu a enviar propostes d’actes, presentacions i accions fins al maig, com cada any. No obstant, us proposem que hi aneu pensant.
Finalment, ens posem a la vostra disposició des de ja per atendre qualsevol consulta o resoldre qualsevol dubte a través del correu electrònic: coordinacio.fesc@xes.cat.
Aquest any, més que mai i com sempre, al vostre servei.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!