Trobem-nos per construir unes cures solidàries i transformadores

Trobem-nos per construir unes cures solidàries i transformadores

A Catalunya són cada cop més nombrosos els projectes col·lectius que despleguen la seva activitat en l’àmbit de la salut i la cura de les persones. Aquestes iniciatives prenen formes diverses dins de l’economia solidària: trobem grups de criança i xarxes veïnals que d’ajuda mútua, que han viscut un moment d’efervescència en plena pandèmia; associacions que realitzen activitats diverses relacionades amb el sindicalisme de la llar i les cures, la intermediació professional entre famílies i treballadores o són l’assaig de futurs projectes d’autoorganització laboral; i finalment, cooperatives de treball i consum que lluiten per millorar les condicions laborals i la qualitat dels serveis que ofereixen a les seves associades.

L’any i mig de pandèmia ha servit per estrènyer els vincles intercooperatius entre projectes i territoris, i volem aprofitar l’espai de la FESC 2021 per obrir dos espais de diàleg entre projectes i amb el conjunt del sector per debatre i definir una estratègia compartida i tenir un pla d’acció conjunt per fer incidència cap a les administracions públiques per impulsar processos transformadors que reconeguin el valor social dels projectes col·lectius, democràtics i sense ànim de lucre.

Programació de la FESC 2021: cures i diversitat

En primer lloc, amb la taula rodona Cap a una visió compartida de les cures des de l’Economia Solidària (dissabte 23 de 16:30 a 18h) volem aproximar allò què tenen en comú els projectes, perquè un imaginari de principis i valors compatits ens pot ajudar a una estratègia conjunta de sector. En segon, amb la xerrada Teoria i pràctica de l’atenció a la diversitat i singularitat en la cura a l’ESS (diumenge 24 de 12:30 a 14h) volem donar visibilitat a les iniciatives i projectes que construeixen dia a dia una manera de fer que combat les inèrcies mercantilistes, heteropatriarcals, edadistes i capacitistes que travessen àmbits com l’atenció a la Gent Gran, la ginecologia i obstetrícia o la salut laboral.

Volem aprofitar la FESC per trobar-nos, necessitem imaginar plegades un horitzó de cura digna, feminista i antiracista, que ens ajudi a definir una estratègia conjunta des del sector cooperatiu i solidari. Ens cal amb caràcter d’urgència, com a àmbit fonamental en la concertació público-cooperativa-comunitària. En cas contrari, correm el risc que la provisió de cures continuï sent un nínxol de mercat en mans d’empreses mercantils de plataforma i grans empreses multiservei licitadores de serveis públics, amb sistemes d’atenció deshumanitzats i generadors de precarietat, que fan negoci amb la salut d’usuàries i treballadores, principalment dones, migrades i racialitzades.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari