Hibridant economia social i solidària i ecologisme

El juny del 2018 es van celebrar les primeres jornades d’economia socioambiental i solidària, organitzades per la cooperativa Espai Ambiental amb el suport de la XES. L’objectiu d’aquelles jornades era el de donar més centralitat als aspectes ambientals dins de l’economia social i solidària, tant a les pràctiques quotidianes de les organitzacions, com, també, al moviment en conjunt. Fruït d’aquesta necessitat, a les mateixes jornades, es va decidir crear la Comissió d’Ecologia i generar, així, un espai permanent per treballar el valor ambiental dins de la XES.

Vam començar a treballar a partir de l’anàlisi dels indicadors ambientals dels informes anuals de l’Estat del Mercat Social. En aquests informes vèiem que les organitzacions de l’ESS no estaven interioritzant, de forma generalitzada, les pràctiques ecològiques. Per això, una de les principals línies de treball, des de l’inici, ha estat sensibilitzar el teixit de l’ESS sobre i promoure petites campanyes orientades a millorar els indicadors ambientals de les organitzacions. Destaquen, especialment, les càpsules de vídeo formatives en 4 àmbits clau per la transició ecològica dins de les empreses i entitats: el consum responsable, la mobilitat sostenible, la transició energètica i l’economia circular.

També hem treballat per donar eines a les xarxes locals i entitats de base per tal de dinamitzar el debat sobre l’emergència climàtica al seu territori, tot reflexionant sobre el paper que poden tenir i tenen les iniciatives d’ESS en aquesta transició. L’eina principal per fer-ho és el Kit de l’ESS contra l’emergència climàtica: un tòtem fet de plafons, que aborda l’emergència climàtica des de quatre àmbits: el consum, la mobilitat, l’energia i l’economia circular (residus). A través d’aquest kit, es poden entendre les problemàtiques associades als quatre àmbits i, sobretot, plantejar alternatives, tant de caràcter global, com locals. De fet, el kit està especialment pensat per descobrir i fer visible iniciatives locals d’ESS que treballen pel consum responsable, per la transició energètica, per la mobilitat sostenible i per l’economia circular.

D’altra banda, en coordinació amb altres comissions, hem treballat les Propostes per a la Democràcia Econòmica i la Transició Ecosocial que busca contribuir al debat públic sobre la necessitat de el canvi de model socioeconòmic. Sota aquest mateix marc hem realitzat les jornades Canviem la Lògica de el passat 18 de juny, que va ser la quarta edició de l’espai de reflexió sobre ecologia i ESS, que organitzem des de la comissió d’Ecologia. En aquesta edició vam treballar al voltant dels següents eixos: energia, alimentació, urbanisme i mobilitat, residus i conservació del territori, amb l’objectiu d’identificar les línies de treball estratègiques per avançar cap a la transició ecosocial des de l’economia social i solidària, amb l’horitzó posat en 2030. Aquestes línies de treball, les complementem amb algunes de les accions o projectes estratègics que pensàvem que havien de conformar, així com també els actors més rellevants amb qui treballar. Aquesta feina s’emmarca en el procés de reflexió estratègica del conjunt de la XES, de manera que segueix viu i tindrà la seva propera fita a la propera Fira d’Economia Solidària de Catalunya.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari