economies comunitàries

Economies comunitàries: resolent necessitats, sostenint el territori

L’Economia solidària ens definim com un moviment socioeconòmic transformador conformat per una vessant empresarial i una vessant comunitària. La FESC és un gran aparador de la vessant més empresarial, oferint multiplicitat d’opcions per a consumir (individual i col·lectivament) amb els valors de l’ESS. Enguany, des de la XES, volem posar l’accent, també, en la comunitat com a forma de resoldre les nostres necessitats quotidianes; volem parlar, doncs, de les economies comunitàries.

Les economies comunitàries són formes col·lectives de resolució de necessitats socioeconòmiques basades en l’autogestió i la implicació en un projecte comú i col·lectiu. L’activisme hi té major presència que el treball remunerat i l’accés al bé o servei que ofereixen acostuma a anar lligada a la participació i presa de decisions. En la seva activitat busquen reforçar els vincles socials i comunitaris de caràcter solidari, l’arrelament territorial i la generació d’impactes socials, culturals i ambientals positius en les seves comunitats.

Estem parlant de grups de consum agroecològic, horts comunitaris, espais de gestió comunitària, xarxes i mercats d’intercanvi, monedes comunitàries, bancs del temps, experiències d’habitatge col·lectiu, grups de criança compartida, etc.

En l’elaboració de l’informe L’Impacte de la Covid19 sobre l’ESS. Solidaritat malgrat les dificultat, vam detectar la capacitat de les economies comunitàries d’emergir ràpidament i donar resposta a necessitats sociocomunitàries davant una emergència. Volem aprofitar aquesta FESC per a conèixer-les millor i compartir els debats que sorgeixen en aquests espais col·lectius, comptant amb la presentació del darrer llibre de la XES que analitza l’especificitat de la gestió comunitària en l’àmbit de la cultura, així com a la Xarxa d’Espais Comunitaris i un primer tast del procés d’identificació d’economies comunitàries que estem duent a terme a través del Pam a Pam.

Article publicat al suplement INFOXES de La Directa.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari