I tu, com consumeixes?

Activitat dinàmica i participativa perquè compartir i obtenir idees i recursos sobre consum que ens faran un dia a dia més fàcil.

Aquesta activitat no es retransmetrà en directe.

 

Al marge de les lluites. Es reprodueixen desigualtats en els moviments anticapitalistes?

El temps disponible, el bagatge cultural, la classe social, el gènere, l’edat, les relacions personals, la comunitat, la família, l’arrelament o la situació administrativa són alguns dels elements que configuren la forma com ens identifiquem respecte al món, com hi interactuem, com el volem canviar o el temps que dediquem a la militància política. Des de molts fronts sorgeixen maneres diverses que d’alguna manera lluiten per acabar amb les desigualtats i les injustícies que genera el sistema capitalista. Des del consum, passant per la producció o les mateixes relacions interpersonals. Però, som capaces de detectar aquestes diversitats i abraçar-les per tal de fer que les lluites esdevinguin un moviment vertaderament popular o d’alguna manera seguim perpetuant i reproduint dinàmiques del mateix sistema capitalista? Els moviments socials xoquen per una qüestió de classe? La productivitat militant ofega la perspectiva comunitària i reproductiva de l’anticapitalisme? Seguim marginant els marges?

Compartim, dialoguem i debatem al voltant d’aquestes i altres reflexions amb persones que participen de lluites que desafien el sistema des de diferents àmbits: laboral, agroecològic, racial i feminista.

Consum Agroecològic organitzat contra l’emergència climàtica

El Consum organitzat (cooperativament i democràticament) com a eina de l’Economia Social Solidària per a la descarbonització i transformació socioeconòmica del Sistema Agroalimentari convencional per tal de contribuir a fer front a l’emergència climàtica.
Què proposem?
Xarxes alimentaries locals com a formes innovadores de compartir aliments a les comunitats locals amb estructures inclusives i autogestionades, coordinades cap a una federació de consells municipals participatius sobre polítiques alimentàries locals que garanteixin el dret de totes les persones a tenir accés a una alimentació saludable i ambientalment perdurable
I tot això només és viable si tenim en compte que l’acte de consumir no pot ser un fet solitari, compartimentat de cadascú/na, sinó que juntes i organitzades participativament té la capacitat de canvi.

Precarietat tèxtil en un món globalitzat: reptes i alternatives

L’activitat s’estructura en dues parts:
– Iniciar amb una part de denúncia que consisteixi en una breu de contextualització de les problemàtiques que comporta l’actual sistema tèxtil al món. En aquesta primera part es volen recollir els problemes principals que comporta l’organització productiva actual de la indústria de la moda, des d’una perspectiva global.
– Després, es presentaran experiències per realitzar un diàleg entre realitats afectades pel mateix sistema. L’objectiu és presentar alternatives de tèxtil sostenible i plantejar a la vegada quins reptes suposen.

Reptes per avançar cap a infraestructures tecnològiques del comú

Abordarem l’ús de la tecnologia que fan les entitats de l’ESS, especialment en aquest context postCOVID en què el teletreball s’ha disparat en molts sectors econòmics. Presentarem l’informe «Infraestructures digitals de l’economia del Comú» en el qual s’analitza l’actual relació del mercat social català amb la tecnologia per a després posar el focus de l’anàlisi tant en l’impacte ambiental que té el nostre consum tecnològic com en l’ús de programari privatiu i cessió de dades que fem a les grans corporacions tecnològiques.

Del Marroc a l’Índia: exemples de drets humans en el sector tèxtil

D’acord amb els resultats de l’últim estudi realitzat per Setem a Tànger (Marroc), donarem a conèixer els testimonis, perfils i condicions laborals de les persones treballadores del sector tèxtil, principals proveïdors de marques espanyoles i catalanes. En contraposició a aquesta realitat, portem l’exemple d’una empresa de comerç just (Rajlakshmi, Calcuta- Índia), proveïdora de la marca de moda Veraluna, d’Oxfam Intermón, amb bones pràctiques tant en l’àmbit social com mediambiental. Dues cares d’una mateixa moneda, el sector tèxtil.

Impuls de noves cooperatives de mobilitat elèctrica compartida

Som Mobilitat, cooperativa de consum sense ànim de lucre per a una mobilitat més sostenible, engega un nou projecte que té per objectiu ajudar a fer la transició cap a un model de mobilitat més sostenible a altres territoris de l’Estat espanyol amb la constitució de noves cooperatives de carsharing i replicant la tecnologia de Som Mobilitat per impulsar carsharings regionals. S’oferirà suport i acompanyament a aquells grups que tinguin interès en fomentar la mobilitat sostenible als seus territoris a través de serveis de mobilitat elèctrica compartida. Podran ser cooperatives ja en funcionament o grups en fase embrionària, i l’impuls de tots aquests grups hauria de ser l’embrió d’una futura Xarxa ibèrica de cooperatives de carsharing elèctric. El projecte compta amb el suport econòmic de l’IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía).

Diàlegs climàtics: una mirada al consum responsable i a l’ESS

Diàlegs entre moviments pel clima i el món del consum responsable i l’economia social i solidària, per respondre a aquestes preguntes: quin és el paper del consum responsables i l’ESS davant l’emergència climàtica i el repte d’una transició ecològica justa?, és el consum responsable una palanca de canvi per a les transformacions ecosocials?

 

Tasta els matisos del cafè de comerç just

Trobada virtual per a conèixer de prop els i les productores de comerç just ACPCU d’Uganda i COMULACS de Nicaragua i les seves cooperatives productores, així com la seva relació amb les importadores Oxfam Intermón i Alternativa3. Després es realitzarà un tast del seu cafè per valorar els matisos i diferències entre els tipus de cafè.

Tot i que les persones assistents no han de comptar amb el Cafè específic que s’utilitzarà, s’informarà els participants dels espais on poden trobar-los, a les botigues d’Oxfam Intermón i Alternativa3.
Traducció simultània del castellà i l’anglès.

El poder de la carn. L’entramat que ens fa emmalaltir

Analitzem, des de diferents punts, el model industrial actual de producció de carn i els seus impactes. Comptarem amb la participació de quatre ponents per poder abordar el tema de la producció industrial i l’excés de consum de carn al nostre país. Per una banda la Revista Soberanía Alimentaria i la Fundació Grain presenten l’informe: “Barcelona: la connexió de la Soja”, que analitza les responsabilitats de la ciutat de Barcelona sobre l’ingrés de soja a Catalunya, Espanya i Europa, tant per la qüestionada industria porcina com per a la producció de combustibles. L’organització Justícia Alimentària ens parlarà de la campanya Carn de canó i analitzarà quin tipus de carn mengem, com ens està fent emmalaltir aquesta carn i què s’amaga darrera aquest model. Després tindrem la visió de l’impacte al nostre entorn de la indústria càrnia per part del Grup de Defensa del Ter i finalment un exemple de producció ramadera agroecològica com a mostra que un model de producció alternatiu és possible.