FESTIVAL FESC
Juntament amb les entitats, treballarem per definir i concretar aquest esdeveniment que presentarem a tothom la nit del dissabte 21 d’octubre de 2023, però que no es durà a terme fins a l’edició de la FESC’24.
Serà l’espai per a la ciutadania: un entorn de festa per gaudir i aprendre, de manera lúdica i atractiva, que existeix una alternativa real al capitalisme, que ja està funcionant i que és per a tothom. Un festival, creat i desenvolupat per les persones i les entitats de l’ESS amb l’objectiu d’arribar al públic general, amb continguts adaptats a les seves necessitats i articulats a través d’activitats i experiències, en un espai encara pendent de determinar.
El festival tindrà diferents espais: exposició, activitats i tallers, oci, restauració, etc.
La part d’exposició i activitats estarà distribuïda en esferes temàtiques inspirades en accions de la vida quotidiana:
Convivim i ens cuidem
Conviure va més enllà d’habitar i ocupar un espai, és teixir vincles i alhora tenir cura de les persones amb qui compartim aquests espais. També implica models d’habitatge i urbanisme que posin les persones al centre i que es preocupin per l’impacte ambiental.
Quines relacions fomentem des de l’ESS i quin rol ocupa la cura en el nostre dia a dia? Qui cuida i com cuida? Reptes de les persones cuidadores? Per quin model d’habitatge apostem? Com entenem les ciutats i els pobles com a espais per a les persones? Tenim entorns que afavoreixin la salut individual i comunitària?
Àmbits d’interès o sectors orientatius: habitatge, urbanisme, cures, salut.
Consumim i mengem
Consumir és un acte diari i necessari que té un impacte directe en la salut, les persones i el medi ambient. Per poder consumir conscientment cal igualment produir de forma respectuosa. Consumim a través d’allò que mengem, d’allò que vestim i, en definitiva, d’allà on decidim que vagin els nostres diners.
Quines relacions generem com a consumidores amb les persones o empreses productores? Quins hàbits de consum promovem? Com escapem de les entitats financeres que vulneren sistemàticament els drets humans, socials i ambientals?
Àmbits d’interès o sectors orientatius: consum, agroecologia, textil, finances.
Compartim
En el nostre entorn tenim recursos naturals i digitals que compartim com a comunitat i que no poden ser assimilats a mercaderies. La privatització generalitzada dels serveis essencials i el procomú va en contra dels interessos socials i planteja propostes públic-comunitàries com alternativa a les aliances público-privades.
Com ens reapropiem de la generació, distribució i consum d’energia? Quines formes de transport són respectuoses amb el medi ambient i la salut de les persones? Com gestionem els béns que són de tothom? Com gestionem i fem ús de les tecnologies digitals d’acord amb els valors de l’ESS? Hi ha empreses de l’ESS que ajudin a minimitzar l’impacte ambiental?
Àmbits d’interès o sectors orientatius: energia, mobilitat, tecnologia, béns comuns, ecologística.
Treballem
El treball forma part de la vida i a l’ESS creiem que el treball està al servei de les nostres vides. Treballar implica unes practiques, relacions laborals i econòmiques, uns valors i una cultura organitzativa: governança, presa de decisions, equitat salarial, reconeixement de tasques, etc.
Com entenem el treball des de l’ESS (útil, necessari, amb impacte positiu, productiu/reproductiu…)? Si vols montar una empresa dins l’ESS, com ho pots fer? Quines relacions laborals establim dins les cooperatives, entitats i empreses de l’ESS? Com són els espais organitzatius i de governança de les iniciatives de l’ESS? Com acompanyem i promovem la creació de projectes viables dins de l’ESS?
Ambits d’interès o sectors orientatius: assessories, facilitació i acompanyament organitzatiu, gestió comunitària, ateneus cooperatius, intercooperació.
Aprenem i ens divertim
Aprendre té a veure amb adquirir coneixements i valors que ens permetin interactuar amb el nostre entorn. L’oci i la cultura tenen un paper molt important en els processos d’aprenentatge incloent moments de lleure, d’expressió i creació, d’informació. Igualment, els espais de participació són entorns de creació col·lectiva de coneixement.
Com eduquem en valors i transmetem coneixement? Quines propostes d’oci ens ofereix l’ESS més enllà de l’hegemonia cultural? Com ens comuniquem? Com difonem i expliquem l’ESS? De quines maneres creem coneixement? Què vol dir participar?
Àmbits d’interès o sectors orientatius: educació, cultura, comunicació, oci, participació.
Dins de cada esfera hi haurà un contingut teòric en format expositiu divers (panells de text, components interactius, etc.) i alhora hi haurà programades un seguit d’activitats per al públic.


Què hem de fer com a iniciatives de l’economia solidària?
Durant els propers mesos, anirem detallant la informació sobre els diferents moments i espais de participació per al Festival 2024.
Per ara s’han definit les 5 esferes dins les quals hi haurà exposat i presentat en diferents formats tot el contingut pel públic amb l’objectiu de transmetre què és l’ecomonia solidària i com es fa present en el quotidià.
Elaboració del contingut de les esferes
1a fase: maig-desembre 2023
A través del formulari de participació, fins el 31 de maig, estem recollint qui vol formar part del grup d’elaboració de contingut teòric de cada esfera. La tasca en aquesta 1a fase consisteix a definir i redactar el discurs teòric de cada esfera que permetrà a la persona visitant del Festival identificar la necessitat d’una alternativa i conèixer amb més detall quina és l’alternativa que proposem des de l’economia social i solidària.
Cada esfera elaborarà el seu propi cos teòric: les iniciatives interessades a participar dins de cada esfera aniran concretant conjuntament aquest contingut en diferents trobades mensuals. A més, també es pot aportar a aquesta fase amb material escrit que ja es tingui fet d’altres actes i/o esdeveniments. En el Fòrum 2023 (octubre 2023) hi haurà una sessió de trobada de totes les esferes per presentar el treball fet i per garantir una continuïtat i coherència en el discurs.
Les trobades de treball seran:
- Dimarts 6 de juny de 10h30 a 12h: trobada conjunta per explicar el procés i resoldre dubtes.
- Setmana 19-23 de juny: 1a sessió de treball per esferes.
- Setmana 17-21 de juliol: 2a sessió de treball per esferes.
- Setmana 18-22 de setembre: 3a sessió de treball per esferes.
- Divendres 20 d’octubre: trobada conjunta en el marc de la FESC23 per posar en comú.
2a fase: octubre 2023-abril 2024
Un cop es tingui el redactat teòric caldrà pensar les maneres de presentar-lo i exposar-lo que, com en qualsevol mostra o exposició, poden ser molt diverses i originals. Caldrà pensar des del disseny de l’espai fins els diferents materials expositius o interactius que puguin atraure al públic visitant. En aquesta fase l’aportació pot ser tant creativa com amb materials ja existents.
3a fase: març-juliol 2024
En la 3a fase obrirem una crida per presentar propostes d’activitats orientades a un públic molt general de manera que pel Festival 2024 cada esfera tindrà el seu propi programa d’activitats i tallers, que respongui al contingut teòric prèviament treballat.
Pla de treball
