DSCF1053

Taules rodones del Fòrum FESC’23

El creixement de les iniciatives de l’ESS

A mesura que creixem com a iniciatives de l’ESS ens trobem amb nous reptes per mantenir els valors i l’essència inicials: governança, presa de decisions, canvis en la cultura organitzativa, etc. Quines estratègies duem a terme per adaptar les nostres estructures i funcionaments al creixement que patim com a entitats? Compartirem experiències viscudes i el que ha suposat en termes de millores però també de pèrdues.

Modera: Raimon Carreras (Cooperativa Escola Lliure el Sol)

Hi participen: Jordi Valls (Hobest), Ester Vidal (Directora de Serveis d’Economia Social i Solidària i Alimentació Sostenible de l’Ajuntament de Barcelona), Anna Fernàndez (XES), David Guàrdia (Sostre Cívic) i Jaime Lacueva (Tàndem Social).

­Pensar en gran la Transició Ecosocial: com passar d’allò micro a allò macro

En aquest taula volem establir un diàleg entre diferents propostes polítiques i econòmiques que aborden la crisi ecosocial des d’una perspectiva macroeconòmica: Economia del Benestar, Economia del Donut, Decreixement i Green New Deal. L’Economia Social i Solidària la conformen milers d’iniciatives, que treballen a una escala micro i van construint mercats socials de baix a dalt, però sovint falta una mirada més enllà, cap a l’escala macroeconòmica, que permeti vincular totes aquestes iniciatives a un projecte més ampli per a l’assoliment d’una societat postcapitalista i postcreixentista. Què podem aprendre d’aquestes propostes? Quines eines i propostes les singularitzen? Quina paper té l’ESS en aquestes propostes?

Modera: Ruben Suriñach Padilla (XES).

Hi participen:  Héctor Tejero (responsable de l’àrea de Transició ecològica de Más Madrid i diputat a la Asamblea de Madrid) , Neus Casajuana (Revo Prosperitat Sostenible i WEALl Iberia), Enric Tello, (recercador de la UB en transició ecosocial agroecològica i membre d’Ecologistes en Acció de Catalunya) i Filka Sekulova (Universitat Oberta de Catalunya i Research and Degrowth).

Models de gestió i relació públic-cooperativa-comunitària

Enfront l’imperi publicoprivat que governa les nostres ciutats, en aquesta sessió volem aprofundir en una alternativa ja en marxa. L’objectiu és reflexionar sobre la pràctica públic-comunitària com un gir institucional que afavoreix la democratització de l’economia. El repte és desenvolupar economies plurals on col·laborin l’àmbit públic, el cooperativisme i les economies comunitàries.

Modera: Marc Dalmau (Observatori Coopolis).

Hi participen:  Juli Silvestre (Director General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives), Judith Font (grup motor de l’Ateneu Popular de Salt ), Carla Güell (Resilience Earth) i Estela Alais (Comunalitat de La Florida s’Aveïna).

Crisi de participació?

Massa sovint ens trobem amb assemblees mig buides, grups de treball i comissions que no s’omplen, actes deserts… Des de fa uns anys veiem com els espais i les iniciatives sociocomunitàries (associacions, activismes, xarxes de suport, cooperatives de consum, etc.) tenen una participació cada cop més baixa. Això té efectes especialment nocius en l’impacte social i el potencial transformador d’aquestes iniciatives. També se’n veu ressentida la seva qualitat democràtica, donada la reducció de la representativitat en la presa de decisions. Estem patint una crisi de participació? Quines en són les causes i les conseqüències? Reflexionem sobre la participació en els nostres espais de democràcia més directa.

Modera: Miquel Martorell (Escola Lliure el Sol i Pam a Pam).

Hi participen: Cristina Gotzens (ESPLAC), Guillem Aragonès (Sindicat de Llogateres) i Xavier Serrà (Ateneu Harmonia).

Grans reptes per arribar a nous públics

L’ESS enfrontem reptes importants en relació a la comunicació i la capacitat de convocatòria. Cercar noves estratègies per apropar-nos a la ciutadania pot passar per la necessitat d’adaptar els nostres continguts a un llenguatge senzill i proper per fer l’ESS més atractiva. Però també cal preguntar-nos si la dificultat rau en l’encaix de la nostra proposta en una societat majoritàriament individualista i hedonista.

Modera: Alba Gómez (L’Apòstrof).

Hi participen: Carla Liébana (LaCoordi), Montse Santolino (LaFede) i Joana Ariet (Opcions i #ESSBCN2030).

Cap a una ESS culturalment més diversa i inclusiva

Tot i haver incorporat el discurs feminista, antiracista i decolonial, encara trobem majoritàriament persones blanques a les entitats i empreses de l’ESS. Reflexionarem sobre diferents estratègies per incorporar la diversitat d’orígens, cultures i identitats als nostres projectes.

Modera: Amelia Campos (Més que Cures).

Hi participen: Wendy Espinosa (Mujeres Pa’lante), Arba (La Creatura), Marie Faye (Diomcoop) i Raül Rodríguez (l’HenBici).

Comparteix!

Altres notícies